• Abonelik
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
  • Yayın İlkeleri
  • Kullanım Koşulları
  • Çerez Politikası
  • Reklam
  • İletişim
Pazar, Haziran 8, 2025
Le Monde Diplomatique Türkçe
Advertisement
No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • LMd
  • Yazarlar
  • Konuk Yazarlar
  • Politika
  • Gündem
  • Dünya
  • Finans
  • Kültür-Sanat
  • Anasayfa
  • LMd
  • Yazarlar
  • Konuk Yazarlar
  • Politika
  • Gündem
  • Dünya
  • Finans
  • Kültür-Sanat
No Result
View All Result
Le Monde Diplomatique Türkçe
No Result
View All Result
Anasayfa LMd

Şaraba kurşun, turşuya bakır

saGıda güvenliği geçen yüzyılda önemli ilerleme kaydetmiş olsa da tarımsal gıda devleri, müşterileri çekmek için ürünlerini yapay olarak değiştirmeye, kâr marjlarını artırmak için ise kimyasalları yoğun bir şekilde kullanmaya devam ediyor.

19 Mayıs 2022
in Gündem, LMd
Şaraba kurşun, turşuya bakır

BENOÎT BRÉVILLE

18. yüzyılda, pek de titiz olmayan kasaplar, hayvanların hacmini artırmak için gövdelerini hava ile şişirirlerdi. Griye çalan etlerini renklendiricilerle boyar ve bu sayede enfes bir kırmızılıkta görünmelerini sağlarlardı. Sosislerin içine hayvan leşi koyarlardı. Fırıncılar ise ekmeklik unlarına ellerine ne geçerse karıştırırdı: Kireç, tebeşir, kum, talk, patates nişastası… Çok az denetim olmasına rağmen bu tür uygulamalar sert bir şekilde cezalandırılırdı. Hatta somun kalpazanları yakayı ele verdiklerinde asılırlardı.

Üç yüzyıl sonra çokuluslu hazır yemek şirketleri tavuk göğüslerini içlerine su enjekte ederek büyütüyor. Pişirme sırasında sıvıyı tutmak için, suyu proteinler üzerinde sabitleyen “dengeleyici” katkı maddesi olarak adlandırılan polifosfat ekliyor. Şarküteri ürünlerinin üreticileri ise iştah açıcı pembe bir renk vermesi için jambonlarına sodyum nitrit katıyor. Söz konusu işlemler yasal. Üreticinin, kullanılan bileşenleri, bazen esrarengiz kodlar olarak ambalaj üzerinde küçük harflerle belirtmesi yeterli: Polifosfat için E451 ve E452, nitrit için E250, vb.

Özel İçerik

Bu içerik sadece gazeteye abone olan okuyucular içindir.
Yazının devamını okumak için gazetemize abone olmak ister misiniz?
Hemen Abone Ol
Tags: GIDALe Monde diplomatique Türkçe Mayıs 2022SAHTECİLİK

Hakkında

Le Monde Diplomatique Türkçe

Aylık olarak yayınlanır.

Kategoriler

  • LMd
  • Yazarlar
  • Konuk Yazarlar
  • Politika
  • Gündem
  • Dünya
  • Finans
  • Kültür-Sanat

Bağlantılar

  • LMd Dijital Abonelik
  • LMd Abonelik
  • Reklam
  • Arşiv
  • Dünyada LMd
  • Abonelik
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
  • Yayın İlkeleri
  • Kullanım Koşulları
  • Çerez Politikası
  • Reklam
  • İletişim

© 2023 Le Monde Diplomatique Türkçe - Tüm hakları saklıdır.

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • LMd
  • Yazarlar
  • Konuk Yazarlar
  • Politika
  • Gündem
  • Dünya
  • Finans
  • Kültür-Sanat
  • ——–
  • Abonelik
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
  • Yayın İlkeleri
  • Kullanım Koşulları
  • Çerez Politikası
  • Reklam
  • İletişim

© 2023 Le Monde Diplomatique Türkçe - Tüm hakları saklıdır.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bu internet sitesi çerezleri kullanır. Bu internet sitesini kullanmaya devam ederek çerezlerin kullanılmasına izin vermiş olursunuz. Çerez Politikası sayfamızı görüntüleyin.
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?